Artiklar

Klicka på Läs mer, så visas hela artikeln längst ner på sidan.

På väg mot vadå?

Mil efter mil, månad efter månad. Så ser vardagen ut för många utländska chaufförer som kör i Sverige. De bor på rastplatser längst vägarna under långa perioder och är många mil hemifrån. Lön: 4000-12000 kronor per månad. En lön som inte ens räcker till att handla med i svenska affärer.
 
De utländska chaufförernas löner kan jämföras med 24 000 kronor + sociala avgifter som svenska lastbilschaufförer får enligt kollektivavtal. Många av de utländska chaufförernas lön beror också på hur många kilometer de kör. Detta är förbjudet enligt europeisk lag eftersom det kan leda till brott mot trafikregler, inte minst under ekonomiskt utsatta situationer. En enkätundersökning, med lastbilschaufförer från Östeuropa, framställd av Exchange Traded Funds, visar att chaufförerna ofta har svårt att få sjukersättning och läkarvård. Rapporten visar också att chaufförerna får stora problem när lönen inte kommer eller uteblir. Få känner till vad fackligt medlemskap innebär. 

En väntan i ingenmansland
Under ett program av Uppdrag granskning i mars 2013, möter vi chaufförer som bekräftar rapporterna om usla arbetsförhållanden. Några av dem bor på en rastplats i väntan på nya uppdrag från sin arbetsgivare.

Den 26 oktober 2013 rapporterade tidningen Smålands-nytt om hur de utländska åkerierna fortsätter att bryta mot transportregler. Undermåliga fordon och lönedumpningar bara fortsätter. Det är inte direkt slaveri eftersom chaufförerna själva har valt att arbeta och inte, som vi vet, blir hotade. Men frågan är hur stor deras frihet är? Vi vet lite om hur det går till när chaufförerna anställs och vad de vet om sina avtal och rättigheter. Men vi vet också att många utländska chaufförer är utsatta innan de söker sig till åkeribranschen och att de ser livet på vägarna som sin enda möjliga inkomstkälla. Framtidens åkerinäring bör ställa frågan: vart vi är på väg och hur är vi på väg?

Axelina Larsson 

16/12/2013

Kontakta oss:

Kontaktpersoner:  Postadress:                  E-post: 
   Cecilia Karlsson: 070-508 4365   BLLF Sweden c/o Gunilla Larsson      info@bllf.se
   Britt-Marie Klang: 0510-29795   Kinnekullegatan 31      
      53232 Skara